Gıda Mühendisleri Odası basın açıklaması

Yoğurt Üretimi Teknolojisi kategorisinde açılmış olan Gıda Mühendisleri Odası basın açıklaması konusu , ...

Cevapla

LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 05-2009   #1
Moderator

Üyelik tarihi: 14-04-2008
Nerden: Akşehir/KONYA
Mesajlar: 545
Tecrübe Puanı: 0
AlgaReN is a name known to allAlgaReN is a name known to allAlgaReN is a name known to allAlgaReN is a name known to allAlgaReN is a name known to allAlgaReN is a name known to all

Arrow Gıda Mühendisleri Odası basın açıklaması

Gıda Mühendisleri Odası basın açıklaması

[B]03 MART 2009-BASIN VE KAMUOYUNUN DİKKATİNE![/B
]
YOĞURTLA GELEN SORUNLAR!
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın 16 Şubat 2009 tarihinde yayımladığı tebliğ’de yoğurt’ta, tüketici ve özellikle çocuklar için çok önemli bir beslenme kaynağı olan protein oranının %4 ‘ten %3 ’e düşürülmesi, ayrıca, yağsız kuru madde oranına ilişkin herhangi bir ölçüt belirlenmemiş olması, tüketicinin hem ekonomik hem de beslenmesi açısından aldatıldığının bir göstergesidir.
Proteinlerin, özellikle hayvansal proteinlerin, insan beslenmesi ve sağlığı açısından yerinin tartışmasız olduğu bilinmektedir. Hayvansal kaynaklı gıdalarda bulunan proteinleri oluşturan amino asitler, çocukların zihinsel gelişimi için elzem olduğu gibi, hücre ve dokuların oluşumunda da çok önemli etkiye sahiptir.

Yayımlanan tebliğ’de protein oranının düşürülmesi ve yağsız kuru madde oranına ilişkin verinin bulunmaması, yoğurt’taki su oranının artacağı, protein oranında %25 azalma olacağı, dolayısıyla, besleyici özelliğinin düşeceği anlamına gelmektedir.

Türkiye’de beslenme alışkanlığı gereği süt yerine yoğurt daha çok tüketilmekte, bu şekilde sütten gelen protein, mineral, vitamin gibi beslenme öğeleri büyük ölçüde yoğurt tüketimi ile karşılanmaktadır. Ayrıca, Türkiye’de üretilen yoğurtların tüketicinin damak tadına hitap ettiği göz önünde bulundurulduğunda, yapılan düzenleme ile bir yandan geleneksel yoğurt yapısı ve tadı bozulurken, diğer yandan tüketici yeni bir damak tadına alıştırılmak istenmektedir. Üretilen süt ve süt ürünlerine su katılarak besleyici öğelerin seyreltilmesi sonucu ortaya çıkan protein ve yağsız kuru madde açığının kapatılmasına yönelik olarak, son zamanlarda sıkça tartışılan melamin vb kimyasalların katılması olasılığını gündeme getirecektir. Bu tür ürünlerin tüketilmesi durumunda, ölümle sonuçlanabilecek önemli sağlık sorunları ortaya çıkmaktadır.

Yoğurttaki protein ve yağsız kuru madde oranının 2001 tarihli Fermente Sütler Tebliğinde olduğu gibi korunması ve söz konusu tebliğin zaman geçirmeden düzeltilmesi gerekmektedir.

Sütün doğal bileşiminde olması gereken proteinin ve yağsız kuru maddeyi oluşturan beslenme öğelerinin dışında, su dahil mevzuatta izin verilmeyen kimyasalların kullanılmasını engellemek amacıyla, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı piyasa denetimlerini sıklaştırmalı, kontrolleri yapabilecek teknik alt yapı donanımını iyileştirmeli, laboratuvar sayısını artırmalı ve başta Gıda Mühendisleri olmak üzere gerekli personel istihdamını sağlamalıdır.

Basın ve kamuoyuna saygı ile duyurulur.

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu
AlgaReN isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Bu mesajdan alıntı yap
Alt 05-2009   #2
Moderator

umituluisik - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üyelik tarihi: 07-10-2008
Mesajlar: 292
Tecrübe Puanı: 13
umituluisik will become famous soon enough

Standart

Sponsorlu Bağlantılar
Bu tebliği kimler değiştirdi, kaç kişi bir araya geldide değiştirdi bilemiyorum.
__________________
ÜMİT ULUIŞIK
GIDA MÜHENDİSİ
umituluisik isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Bu mesajdan alıntı yap
Alt 05-2009   #3
S Moderator

Gülsel ŞEN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üyelik tarihi: 22-05-2008
Yaş: 41
Mesajlar: 1.134
Tecrübe Puanı: 81

Standart

olay bu cümle işte bence önceki yediğimiz yoğurtlarda çok matrah değildi denetim denetim denetim başka hiçbirşey değil
__________________
Bulutlar ağlamasa yeşillikler nasıl güler?
Mevlana
Gülsel ŞEN isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Bu mesajdan alıntı yap
Cevapla

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)